A szakkollégium története

Kénytelenek vagyunk elismerni: a földmérőkkel kezdődött az egész…

1959-ben rendezték meg ugyanis az első Földmérő Szakestet, 2016-ban pedig már az 57. került megrendezésre. Dr. Kis Papp László a kör első tanárelnöke volt, tőle tudjuk, hogy a diákelnök Dr. Ádám József, korábbi tanszékvezető professzor volt, s a Kör hivatalosan 1971-ben alakult. Ugyan azokkal a célokkal, melyeket ma is képvisel a szakkollégium: az egyetemi tanulmányok kiegészítése szakmai kirándulásokkal, az iparágról szóló előadásokkal, és természetesen a szabadidő eltöltése határozatlan keretek között a hasonló beállítottságú hallgatókkal.

A hetvenes évek végén Józsa János, aki jelenleg egyetemünk rektora, szintén tanszékvezető professzor és évfolyamtársai megalapították a Vízépítő Kört a fenti célokkal. Sajnos voltak idők, amikor nagyon nehéz volt vízépítőnek lenni hazánkban. Ezt a vizes hallgatóság így Vízépítő Kör is megsínylette, de szerencsére 2002-ben újjáalakult Gombás Károly akkori elnök vezetésével. Sőt, több vizes szakestet is rendeztek, és pályájuk igencsak felfelé ívelt olyannyira, hogy többször voltak a vizesek már a „bezzegkör”.

2004 óta jelentősen felgyorsultak az események. Szeptember 22-én Obreczán Mátyás (nem tanszékvezető egyelőre) megalapította néhány társával az Építőmérnöki Szakkollégiumot, mellyel a teljes építőmérnöki szakterületet le kívánták fedni. A folyamatosan szervezett színvonalas programok hatására kiderült, van létjogosultsága a szakkollégiumnak a jövőre nézve. Egyre nagyobb lett a költségvetés, egyre színvonalasabbak lettek a kirándulások, 2006-ban jöttek az első számítógépes tanfolyamok. Építőmérnökök számára fontos programok oktatása ma is zajlik a Mérnök Műhely által, mely a legkisebb létszámú és legfelszereltebb tagozata a szakkollégiumunknak. Geotechnikás, vasbetonos, úttervezős és egyéb szoftverek használatára folyamatosan oktatnak nagy érdeklődés mellett hallgatókat ingyen.

2007-ben az első Építőmérnöki Szakest szervezésébe máris bekapcsolódhatott az akkor még igen fiatal szakkollégium. Ez már jelentett egy fajta erkölcsi elismerést is, mely jelezte: jó az út melyen járnak. 2008-ban egy pályázat során 6,7 millió Forintot sikerült nyerni egy pályázaton. Óriási felelősség lett hirtelen szakkollégium elnöknek lenni Nagy Péter számára, ki alatt a Kör- Vas- Út is megalakult. Ezen felül ő volt az, aki el kezdte a szakkollégium egységes arculatát kialakítani. Az első Várostervezési Napok is ekkor került megrendezésre.

2009 tavaszán vettük fel a Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium nevet. Azért a vasbetonépítés hazai atyjára esett a választás, mert ő mindenféle építőmérnöki létesítményt tervezett, amivel mi is jelezni szeretnék vele tevékenységeink sokrétűségét.

Elképesztő mennyiségű kirándulás, előadás került félévről-félévre megrendezése, és még egy pályázaton 2011 júniusában nyertünk egy akkora összeget Márton Miklós idejében, amely sokat lendített a szakkollégium működésén. Ekkoriban alakult a pályázati a HR és a PR csoportok is tekintettel a növekvő számú feladatokra. Kámán Csaba idejére esett 2012 tavaszára a nagy sikerű első Zielinski Szilárd Konferencia, melyre egy napon az építőmérnöki szervezetek képviselőinek legjavát sikerült meghívni. Ezt a konferenciát azóta minden évben megrendeztük és a szakkollégium egyik fő rendezvényévé vált.

Szakkollégiumunk mára már a kollégiumban, az egyetemen, és a szakmában is megkerülhetetlen tényező lett, hála sok hallgatónak, kik nem elégedtek meg a jegyzetekkel.

Előző cikk Következő cikk