A szakkollégiumról

Mi az a szakkollégium?

A szakkollégiumok a magyar felsőoktatásban különleges szerepet betöltő, öntevékeny tehetséggondozási intézmények, melyek alulról szerveződő módon működnek. Tagjai többnyire egyetemi hallgatók vagy más egyetemi polgárok. Az ilyen szervezetek célja, hogy a felsőoktatási tananyagot kiegészítve, a magas szintű szakmai képzés feltételeit biztosítsák, társadalmilag érzékeny értelmiségi réteget neveljenek, elősegítsék a hallgatók tehetséggondozását, illetve közösséget építsenek. Ugyan az elnevezés tartalmazza kollégium szót, és a szakkollégiumok általában a kollégiumokban működnek, ma már a szakkollégium többségénél – így az Építőmérnöki Szakkollégium esetében sem – nem elvárás, hogy a tagok kollégisták legyenek.

A BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium

Az Építőmérnöki Karon működő legnagyobb öntevékeny, hallgatói, szakmai kör és sokszor csak „A Szakkoli” néven emlegetett szervezet, az Építőmérnöki Szakkollégium.

Magyarországon több mint 130 szakkollégium van jelen, ezek közül az egyetlen, kizárólag építőmérnök hallgatókat tömörítő szervezet a BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium. Az Építőmérnöki Karon működő szakkollégiumot 2004-ben alapította tíz lelkes hallgató, hogy a ’70-es évektől jelen lévő szakmai öntevékeny köröket újjáélessze és egyesítse. A szervezet azóta több, mint 80 fős tagsággal rendelkezik, csatlakozott az országos Szakkollégiumi Mozgalomhoz, illetve a Műegyetemen működő 11 szakkollégiumot összefogó szervezet, a Műegyetemi Szakkollégiumok Közösségéhez (MŰSZAK). Nemrég a szakkollégium megkapta az által kiállított minősített státuszt.

A BME Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium öt tagozatokból áll. Ezek a tagozatok megfeleltethetőek az építőmérnöki képzés szakirányainak, melyek:

A szakkollégium többnyire szakmai tanulmányutakat, előadásokat, versenyeket, konferenciákat, kerekasztal beszélgetéseket, szoftveroktatásokat, szakkurzusokat és egyéb építőiparral kapcsolatos rendezvényeket szervez a saját tagjainak. Ezen programok egy része nyilvánosan is meghirdetésre kerül a kar és egyetem hallgatói részére.

Mivel is foglalkozunk?

A szakkollégium egyik célja, hogy az ipart közelebb hozzuk az egyetemi oktatáshoz, a hallgatók jobb rálátást kapjanak az általuk választott szakmára. Az egyetemi elméleti tananyagot gyakorlati, tapasztalati ismeretekkel egészítik ki, ezzel elősegítve, hogy nyitottabb, szélesebb látókörrel rendelkező építőmérnökök kerüljenek ki az egyetemről. Ezen kívül a szakkollégium az azonos érdeklődéssel rendelkező hallgatók számára egy olyan baráti légkörrel rendelkező közösséget biztosít, ahol a hallgatók szakmailag kiteljesedhetnek, kapcsolatot építhetnek, és tapasztalatokat szerezhetnek az egyetem elvégzése előtt. A szakkollégium nyilvános programjai között minden tavaszi félévben szerepel a Zielinski Szilárd Konferencia, ahol a meghívott előadók a szakma neves képviselői, az aktuális hazai és külföldi projektek, fejlesztések kerülnek terítékre. Szintén a tavaszi félévben kerül hagyományosan megrendezésre a Várostervezési Napok, amely egy komplex, négynapos várostervezési műhelyverseny építőmérnök-, közlekedésmérnök-, építész- és tájépítész-hallgatóknak. Az őszi félévben kerül megrendezésre a Szakmai7 elnevezésű, egy hetes program-sorozat, amely során egész héten előadások, vetélkedők és különleges tanulmányutak követik egymást. Mivel a szakkollégium tagjai szinte mind hallgatók, így természetes, hogy a szakmai programokon túl rendszeresek a csapatépítő-tréningek. Minden évben megrendezésre kerül a Földmérő Szakestély és kétévente a Vízépítő Szakestély.

Hogyan lehetsz tag?

Tudj meg többet az alábbi oldalon.